Gotowanie termosowe


Najprostszy termos z pudła kartonowego

Jak zagotujesz porządnie ryż, albo kaszę, to potem możesz je zdjąć z ognia, zawinąć garnek w koc, śpiwór lub kołdrę, tworząc termos,i pozwolić potrawie „dojść” bez dalszego podgrzewania. To najprostsza metoda. Ale są tu spore możliwości tuningu.

Ponieważ czas „dochodzenia” jest znacznie dłuższy, niż gotowania, odpowiednio planując, można – z użyciem kilku termosów – przygotować kilka dań na jednym palniku, podając je wszystkie gorące i świeżo ugotowane!

Więcej TUTAJ.

Będziemy testować użycie różnych materiałów izolacyjnych: sieczki, keramzytu, popiołu, granulek styropianowych. Jeśli zdobędziemy fabryczne termosy do potraw, zbadamy je także. Ostatecznie przygotujemy konstrukcję łatwą i tanią w budowie, a prostą i skuteczną w użyciu.

Następny krok – kuchenka słoneczna